Biolchim

Biolchim által ajánlott almatermésű technológia

Biolchim által ajánlott alma és körte termesztéstechnológia

Rügypattanáskor:

A csepegtető öntözéses kultúrákban jelentős problémát okoz a csepegtető elemek eltömődése. Erre hatékony megoldás a Phostart Zn, ahol az alacsony pH tisztítja a csepegtető testet, emellett jelentős 30% foszfor és 7% Zn tartalma segíti a növények kezdeti gyökeresedését. A kezelés tenyészidőszakon belül többször is megismételhető. Ne felejtsük el, hogy talajaink többsége Zn hiányos.

Kijuttatás Dózis Hatás

Phostart Zn
(3-30-0-7 Zn)

20-30 l/ha/1000 l
Starterezés, Zn hiány megelőzése,
gyökeresedés serkentése,
virágzás, termékenyülés fokozása,
talaj pH csökkentése, csepegtető tisztítása.

Virágzás előtt, zöld bimbós állapotban.

A virágzás nagy energiaigényű fejlődési szakasz, ezt a fás részben raktározott és a primer levelek által termelt tápanyagok biztosítják. A kondíció nagyban növelhető, ha a primer leveleket és virágkezdeményeket Fyllotonnal kezeljük, a termékben lévő 30% feletti aminosav tartalom jelentősen növeli a bibe és pollen életképességét, a plusz energia miatt lényegesen jobb lesz a virágzás. A készítményt Greenleaf B-vel javasoljuk kombinálni. A kezelés másodlagos hatásaként kijuttatás után pár napig javul a fagytűrése a virágkezdeményeknek.

Kijuttatás Dózis Hatás

Fylloton (30% feletti aminosav tartalom)
+
Greenleaf B
(14-11-6 + 8 B)

2-3 l/ha
+
2,5 kg
Nagyobb virágok, életképesebb bibe, pollen,
jobb kötödés, nagyobb termések, termésátlag.
Komplex lombtrágya magas bór tartalommal,
jobb kondíció, kötödés.
Kijuttatás Dózis Hatás

Folicist (speciális folsavas anyag)
+
Boromin Gel
(w/w 11% B)

1,5 l/ha
+
1 l
Nagyobb virágok, életképesebb bibe, pollen,
jobb kötödés, nagyobb termések, termésátlag,
könnyebb termésritkítás

Sziromhullástól az intenzív termésnövekedésig:

Almatermésűek esetén általában nem cél a termésméret jelentős növelése, de ha erre van szükség, akkor érdemes használni a Rizammina 42-t. Ez egy teljes értékű lombtrágya agakivonattal, makro elemekkel, komoly mikroelem sorral. A méretfokozás érdekében a Nitrocammal javasolt kombinálni, a benne lévő nitrogén, kalcium, magnézium és molibdén tovább erősíti a Rizammina 42 hatását. Használatuk minimum kétszer-háromszor indokolt 10 naponként. Tartsuk szem előtt, hogy a kis almáért, léalmáért, nem szoktak komoly pénzt fizetni. Túlkötődés kisebb méretű fajták, gyengébb kondíció esetén a termék, termékek használata indokolt.

Kijuttatás Dózis Hatás

Rizammina 42
(13-8-21+2 Mg + mikroelemek + szervesanyagok)
+
Nitrocam
(w/w % 9-0-0+10 Cao + 5 MgO + 0,07 Mo)

2,5 kg/ha
+
2 l/ha
A termésméret, termésmennyiség fokozódik,
minőség javul, komplex hatás.
Stippesedés megelőzése, elsősorban Ca és Mg
utánpótlás kimagasló hasznosulással, erősíti a
sejtfalat, fokozza a Rizammina 42 hatását

Az intenzív növekedési fázisban talajon keresztüli tápanyag-utánpótlásra is oda kell figyelni. Itt érdemes használni a Hydrofert termékcsalád különböző összetételű öntöző műtrágyáit, amelyekkel harmonikusan lehet a növény fejlődési igényeinek megfelelően biztosítani a tápanyagokat. A kijutatott műtrágyáknak csak egy részét tudja felvenni a növény, mert talajtípustól, növénykultúrától…stb. függően bizonyos rész a növények számára felvehetetlenné válik. A tápanyagok jobb hasznosulása érdekében Nov@ készítményt javasolt öntöző vízzel a gyökérzónába juttatni. A termékben lévő huminsav, fulvosav segítségével reverzibilisen megköti a tápanyagokat, így a növények számára hosszabb időn keresztül felvehetőek. A termék használatának további előnye, hogy a gyökérnövekedést is serkenti, ezzel tovább javítva a tápanyag felvételt. A termék ökológiai gazdaságokban is használható.

Kijuttatás Dózis Hatás

Nov@
(növény és talaj kondicionáló)

20 l/ha
Erősebb gyökérzet,
tápanyag hasznosulás,
tápanyag felvétel fokozása,

Kalcium pótlás sziromhullás után:

A klímaváltozás és a törpésítő alanyok elterjedésével jelentős gondot okoz bizonyos fajták esetén a kalcium hiány, stippesedés, amely jelentős termésminőség romlást eredményez. A tápelem fontossága miatt ezt a mezoelemet nem elég csak lombon keresztül pótolni, hanem vízoldható formában is ajánlott kijuttatni. Öntöző műtrágyában a Hydrofert Ca különleges összetételét javasoljuk, mert jelentős makroelem 14-11-22 tartalom mellett 8% Ca-t is tartalmaz. Ennél az összetételnél a kalciumot és a foszfort egyszerre tudom kijuttatni kicsapódás veszélye nélkül. A 11% foszfor tartalom fokozza a gyökérműködést a kritikus nyári időszakban, így a kiadott tápanyagok és a kalcium is nagyobb mértékben hasznosulnak a gyökéren keresztül.
Lombkezelések kezdete sziromhullás után folyamatosan 10-14 naponként. Érzékeny fajták, gyenge öntözés, extrém meleg esetén átlagosnál nagyobb mennyiségű kalcium lombtrágya használata indokolt. Ne érje be egyszerű kalcium-nitrát alapú termékekkel, ahol a felvehetőség arányban van az árfekvéssel! Válassza a Nitrocamot, amely jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, nitrogént (felvehetőséget javítja), magnéziumot és molibdént, savas pH tartományban, a benne levő tápelemek hasznosulása kimagasló.

Kijuttatás Dózis Hatás

Hydrofert Ca
csepegtetve
(14-11-22 + 8 Ca)

25-50 kg/ha
Makroelem pótlás
kalciummal együtt.

Nitrocam
(w/w % 9-0-0+10 Cao +
5 MgO + 0,07 Mo)

2-3 l/ha
Stippesedés megelőzése, elsősorban Ca és Mg
utánpótlás kimagasló hasznosulással,
erősíti a sejtfalat.

Stresszhelyzetek elleni védekezés, általános kondíciójavítás:

Az általános jó kondíció és a stresszhelyzetek kezelése fontos feladata a termelőnek.
Általánosan elterjedt, hogy kondíció fokozásra 20-20-20 összetételű lombtrágyákat használnak aminosavas kiegészítéssel. A Biolchimnél a Greenleaf termékcsalád összetételei biztosítják a fejlődési fázisnak megfelelő makroelemsort, amelyben természetesen a standard 20-20-20 összetétel is elérhető, nagy kiszerelésben is. Aminosavas kiegészítésként a Fyllotont javasoljuk, mert kimagasló 30% feletti aminosav tartalma teljesen növényi eredetű, így használati értéke kifejezetten magas.
Fagykár, jégverés, hő stressz, homok verés… stb. esetén Fylloton használata javasolt 3 l/ ha dózisban.

Akik a huminsavas technológiát kedvelik, azoknak az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett Nov@ készítményt ajánljuk lombon keresztül. Hatására jelentősen nő a fotoszintézis aktivitása, ezzel arányosan az ültetvény termőképessége.

Kijuttatás Dózis Hatás

Nov@
(növény- és talajkondicionáló)

4 l/ha
Fokozza a fotoszintézist,
szárazság és stressztűrést,
ezzel növelve a termésmennyiséget.
Biotermesztésben engedélyezett,
virágzásban alkalmazható.

Greenleaf 20-20-20
(20-20-20+mikroelemek)
+
Fylloton
(30% feletti aminosav)

2,5 kg/ha
+
1,5 l/ha
Makroelem és mikroelem pótlás minden
fejlődési fázisban.
+
Stresszoldó, hatásfokozó,
fotoszintetizáló felület növelő,
hőstressz ellen, termésmennyiséget fokozza.

Napégés és körte levélbolha elleni védekezés:

Az augusztusi nagy melegek, komoly terméskiesést produkálhatnak. Egyre gyakoribb probléma a termések napégése, ennek a hatásnak a mérséklésére alkalmas a Gold Dry, amelynek e hatása mellett B és Zn tartalma segíti a rügydifferenciálódást is. A termék kaolin alapú, amelynek komoly körte levélbolha gyérítő hatása van. A készítményt ilyen típusú használat esetén rügypattanáskor egyszer 15-20 kg/ha dózisban kell kijuttatni, illetve tenyészidőszakban 2-3 alkalommal 6-8 kg/ha dózisban.

Kijuttatás Dózis Hatás

Gold Dry
(0,5% Zn, 0,9% B, 0,6% Mn+Kaolin)
+
Fylloton
(30% feletti aminosav)

4-8 kg/ha
+
1 l/ha
Fényvisszaverő réteget képez, ezáltal védve
a lombot és gyümölcsöt a perzseléstől,
körte levélbolha gyérítő hatás
+
Stresszoldó, hatásfokozó,
fotoszintetizáló felület növelő,
hőstressz ellen.

Termés minőség, színeződés fokozása:

A lombkezelési technológia utolsó eleme, mely egyre nagyobb hangsúlyt kap a termesztésben, mivel a felvásárlók, áruházak igénylik a magas fedőszínnel rendelkező almát. Ebben a fajtaválasztás mellett nagy szerepet kapnak az érést segítő biostimulátorok is. Sunred, K-Bomber közös használatával a színeződés és érés jelentősen fokozható, amellyel piacosabb, magasabb áron értékesíthető alma termelhető.

Kijuttatás Dózis Hatás

Sunred
(biostimulátor)

4 l/ha
Színesedés fokozása, koncentráltabb érés,
magasabb cukortartalom, jobb fedőszín

K-bomber
(0-6-56)

4-5 kg/ha
Használatával beltartalmi értékek nőnek,
javul a piacosság, és a pultontarthatóság,
szebb lesz a színesedés.

Télállóság fokozása:

A vesszők fagytűrése szoros kapcsolatban van a felhalmozott tápanyagokkal, és ezen belül a K tartalommal. Fagyérzékeny korán virágzó fajták esetén érdemes ősszel K-bombert kijuttatni akár több alkalommal is fagytűrés fokozása érdekében

Kijuttatás Dózis Hatás

K-bomber
(0-6-56)

2,5-5 kg/ha
A kálium javítja a télállóságot,
csökkenti a téli fagykár veszélyét,
így a fák élettartama nőhet.

Biolchim technológiai elemek külön is alkalmazhatók, de a technológia egymásra épülését a 2014. évi kísérlet is mutatja ahol komplett Biolchim technológia a következő eredményeket hozta:

Termés
t/ha
% Cukor-
tartalom
% Tárolási
veszteség %
t
Jonagold
kontroll
47,88
100
13,7
100
5,8
2,77 t
Jonagold
kezelt
67,70
140
13,3
97
1,8
1,22 t
Pinova kontroll
61,36
100
13,7
100
70,7
42,95 t
Pinova Kezelt
69,90
113.9
14,3
104,4
10,3
7,12 t

Igényelje kertészeti katalógusunkat elektronikus formátumban!