Biolchim

GAZDÁLKODJ OKOSAN, AVAGY HOGY HASZNÁLJUNK OKSZERŰEN EGY BIOSTIMULÁTORT!

A különböző biostimulátor készítmények a kezdeti felemás fogadtatást követően, egyre nagyobb jelentőséggel bírnak, mind a szántóföldi növénytermesztésben, mind a kertészetben. A kezdeti kétkedés nagyban annak is volt köszönhető, hogy abban időszakban amikor az első biostimulátor termékek megjelentek szélesebb körben, hazánkban még sokkal kiegyensúlyozottabb, kiszámíthatóbb, volt az időjárás mint napjainkban.

Első sorban a növényvédő szerek okozta fitotoxicitás kezelésére használták ezt a termékkört. Akkoriban növényeknek sokkal kevesebb időjárási anomálival kellett szembenézni, ezáltal az abiotikus stresszfaktorok kiküszöbölése, ill. kezelése nem keltette fel a gazdák figyelmét, emellett kevés gyakorlati tapasztalat és hiteles kísérleti eredmény volt ezzel a termékkörel. Az utóbbi években azonban megemelkedett a hőségnapok száma, ami egyre magasabb hőmérséklettel és UV sugárzással párosul, ezáltal növényeinknek egyre több segítségre van szüksége a megszokott termésmennyiség eléréséhez vagy a profitábilis gazdálkodás fenntartásához. Napjainkban több százezer hektáron alkalmazzák ezeket a termékeket, mint alap technológiai elemet. A termelők a termékek tengerével találják szembe magukat. Egyre nehezebb jó döntést hozni, nem könnyű kiválasztani azt a terméket, amely tulajdonságaival kiemelkedik a hosszú sorból és minden körülmények közt biztos megtérülést biztosít. Érdemes körültekintőnek lennünk abban, hogy az adott problémára milyen hatóanyagú terméket választunk. Teljesen más problémák orvoslására valók az alga, az aminosav, a huminsav, fulvosav alapú készítmények, hogy csak a leggyakoribbakat említsem. Manapság nagyon divatos lett a biostimulátor termékcsoport a gyártók és a felhasználók körében, ezért egyre több termékre húzzák rá a biostimulátor jelzőt, amikben minimális hatóanyag mennyiség található ebből a hatóanyagcsoportból és minden problémára alkalmazható csodaszernek pozicionálják a jobb eladhatóság kedvéért, a gazdák pontos tájékoztatása helyett. Ezáltal sajnos a termékektől várt hatás elmaradt és sok gazda kedve ment el ezen termékek használatától. Ezért kiemelten fontos mint a gyártók, mint a kereskedők részéről a partnerek korrekt, szakmailag alátámasztott informálása. Ezen cikkben szeretnénk segítséget nyújtani gazdatársainknak a jó gazdasági döntések meghozatalában és visszahozni a hitüket a biostimulátorokban és azok használatában.

NVDI Nov@ előtt és után 10 nappal

Cégünk széles portfóliójából egyértelműen a biostimulátorok zászlóshajója a Nov@ nevű termékünk. A Biolchim Nov@ terméke viszonylag későn jelent meg a magyar piacon, csak akkor, amikorra már nyilvánvalóvá vált, melyek azok a lényeges tulajdonságok, amelyek a jó biostimulátort jellemzik:

– kiemelkedően magas szerves anyag tartalom: min. 75% (Konkurencia esetében ez átlagos 30–40%)

– 5 hatóanyag ideális arányú keveréke (Egyes alkotóelemek egymásra gyakorolt szinergista hatása és széles használati intervallum)

– alacsony dózis, kedvező ár, melynek következménye a gazdaságos alkalmazhatóság

– Biogazdálkodásban és virágzásban is engedélyezett! (Figyeljünk hogy a méhkímélő technológiában engedélyezett-e a virágzás időszakában a választott termék!)

– Talajra és növényre is kijuttatható

Dózisa: 3–4 /ha lombkezelésre, 20 l/ha talajkezelésre

Mielőtt kitérnék a Nov@ termékünk részletes bemutatására és felhasználási lehetőségeire, beszéljünk kicsit a termékben található 5 hatóanyag növényekre, illetve talajra gyakorolt hatásáról, hogy könnyebben megérthessük miért ajánljuk jó szívvel a terméket minden gazdálkodónak.

Humin és fulvosavak

A huminsavak nagy molekulatömegű, magas széntartalmú barnás színű vegyületek, amelyek tartalmaznak nitrogént, foszfort és ként. Kiváló természetes kelátképző tulajdonságainak köszönhetően, adalékanyag nélkül alkalmas a hasznos fémionok kelátkomplexbe való megkötésére, ezáltal segítve a biztos hasznosulást, azonban a toxikus fémeket felvehetetlenné teszi a növény számára. Elsősorban a talajélet serkentésére és talajszerkezet javításrab (talajlakó mikroorganizmusoknak hosszútávú tápanyagforrás, jobb talajszerkezet, jobb vízbefogadó és megtartó képesség, auxinszerű hormonok termelődése intenzívebb gyökérfejlődés) másodsorban lombtrágyaként fotoszintetikus aktivitás növelésére (klorofill főleg fémionokból áll), anyagcsere folyamatok serkentése alkalmazható.

A huminsavakkal ellentétben a fulvosavak kis molekulatömegű vegyületek. Alkalmazásukat elsősorban a lombtrágyaként érdemes számba venni, ugyanis a huminsavval ellentétben csak rövid időre tudja a talajlakó mikrobák tápanyag szükségletét kielégíteni, ezért talajtrágyaként csak kiegészítőpartnerként alkalmazható. Lombtrágyaként használva viszont a kis molekulatömege miatt, nagyon gyorsan maradék nélkül hasznosul és megnyitják a növény sejtfalát, sőt egyes kutatások szerint a sejtmembránt is, segítve így az egyéb hatóanyagok (pl. lombtrágya,fungicidek) hasznosulását.

Aminosavak: Az aminosavak növényekben található fehérjék alkotóelemei. Ezen aminosavak előállítsa idő és energia igényes folyamat. Ezáltal ha ezeket az aminosavakat mi adjuk a növénynek „készen” időt és főleg rengeteg energiát spórolunk. Ez elsősorban a növény energiaigényének kritikus időszakaiban lehet nagyon fontos (pl. csírázás-gyökeresedés, virágzás, zöldbimbós-csillagbimbós állapot, zászlóslevél kiterülése) amikor a megspórolt energiát a termés mennyiségi és minőségi paraméterinek növelésére, kötődés javítására fordíthatja. Emellett a fulvosavakhoz hasonlóan megnyitják a növény sejtfalát, segítve a növényvédelmi kezelés, tápanyag utánpótlás hasznosulását. Ezáltal az aminosavak mint talajban (pl. magtrágyaként) mint lombon keresztül fontos szerepet töltenek be a sikeres növénytermesztésben. Vásárlásnál vegyük figyelemben hogy az olcsó állati alapú aminosav tartalmú termékek hasznosulása a növényi alapú aminosavaknak csupán a töredéke. (A Biolchim összes termékében kizárólag növényi aminosav található, amit kukoricából és szójából kíméletes módon hidrolízis útján nyerünk ki a növényekből)

Glicin-Betain: A glicin-betain ún. antistressz fehérje amely segítséget nyújt a fotoszintetikus aktivitás fenntartásában, növeli a növények abiotikus stressz elleni tűrőképességét, továbbá erősíti a növény immunrendszerét. Használata kimondott a lombon keresztül a különböző stresszfaktorok csökkentésére (jégverés, fitotoxicitás, aszály) ajánlott.

Ascophyllum nodosum: Más néven barna alga. A barna algák az árapály zónákban élnek, meglehetősen szélsőséges körülmény közt, ezáltal kimondottan magas bennük az értékes növényi hormonok aránya. Felhasználásuk mint a lombon keresztül (lombtömeg növelésre, terméskötődés fokozására) mint talajon keresztül (gyökértömeg növelésére) hatásos.

Nov@:
A termék különlegessége az összetettségében rejlik. A sokéves kutatás és fejlesztésének köszönhetően, cégünknek sikerült ezen 5 hatóanyag olyan ideális arányú keverékét létrehozni amely megfelel a modern növénytermesztés kihívásainak és mint lomb, mint talajtrágyaként kielégítő eredménnyel bír.

Felhasználás lombtrágyaként: Egyre többször fordul elő hogy növényeinket több biotikus-abiotikus stressz is éri egyszerre, ezekre pedig csak több hatóanyag együttes kijuttatása tud megfelelő választ adni A huminsav növeli a fotoszintézis aktivitását ezáltal növelve a növény vitalitását és potenciális termőképességét, ebbe kiváló kiegészítő partner a glicin-betain, amely a fotoszintézis fokozása mellett antistressz hatásának köszönhetően segít a növénynek elkerülni a stresszhatás okozta termésdepressziót.

Az aminosavak energiát takarítanak meg, illetve a fulvosavakkal együtt a sejtfalat és sejtmembránt megnyitva segítik a tápanyagok és növényvédő szerek hasznosulását. Mindezt mintegy keretbe foglalva a barna algák biztosítják intenzívebb lombfelület növekedést, illetve javítják a terméskötődést. De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Példának okáért kezdjük talán legelfogadottabb felhasználásával a biostimulátoroknak: a fitotoxicitás megszüntetésével. A növényvédő szer okozta stressz klasszikus tünetei a levelek elszíneződése-perzselődése, lombfelület csökkenése, szár megcsavarodása, fejlődésben való megtorpanás. Ez mint látjuk összetett probléma. Magát a stresszt glicin-betainnal is könnyen kezelhetjük, azonban önmagában kevés a gyors regenerálódáshoz és ennek következtében a termésveszteség minimalizálásához. Ekkor jön a a glicinbetain segítségére a a barna alga kivonat amely segít a megtépázott lombfelület visszaállításában, a huminsav segíti a fotoszintézis fokozását hogy ne csak a megfelelő lombfelület térjen vissza hanem a növény vitalitása is a régi legyen, majd a fulvosav segít bejutni az aminosavaknak a növény szöveteibe hogy biztosítsa a megfelelő energia szükségletet és fehérje mennyiséget a regenerálódáshoz és a további zavartalan fejlődéshez. Ez a mechanizmus ugyanúgy igaz az egyre gyakrabban látható jégvert állományokra is, azonban ott mivel „nyílt seb” keletkezik ami főleg páráscsapadékos időben „meghívó” a különböző gombabetegségeknek a Nov@ kezelést célszerű réz tartalmú készítménnyel kiegészíteni (Cégünk magas réz tartalmú terméke a Loker Te tökéletesen megfelel erre a feladatra, a benne található extra bór hatóanyag segíti a meggyengült sejtfalak megerősödésében) Másik tipikus példa a biostimuláns hatóanyagok kombinációjának létjogosultságára. Az a kritikusan energiaigényes időszakban bekövetkezett hőstressz és vízhiány(kiemelten ilyen időszaka virágzás). 

Ennél a kezelésnél az elődleges szerepet az aminosav tölti be, mint „energiatakarékosságot” biztosító komponens. Azonban hőstressz esetén, ami szinte együtt jár a vízhiánnyal, a növény túlélése érdekében, a talaj amúgy is szegényes vízkészletét elpazarolva párologtatni kezd hogy hűtse magát a hőségben. Azonban víz nélkül nincs gyökéren keresztüli aktív tápanyagfelvétel, és a szárazság következtében csökken a fotoszintetikus aktivitás és az optimális terméskötődés lehetősége. Ezért ilyen szélsőséges stressz helyzetben nem elég az extra energiaigényt aminosavval kielégíteni, hanem biztosítani kell hogy ez a plusz energia hasznosulni is tudjon. A glicin betainnal megelőzhető hogy a növény „védekező módba” váltson és elkezdje a talajnedvességet elpazarolni, a huminsavak segítik a fotoszintetikus aktivitás minél hosszabb ideig fenntartani, a fulvosav pedig ismét a hasznosulást támogatja, végül a barna algák segítenek a terméskötődés javításában. Ideális az időjárási körülmények között, tisztán növényi aminosavakat tartalmazó termékünket a Fylloton-t ajánljuk az energiadeficit orvoslására.

Talajtrágyaként: A Nov@ termékünket talajba juttatva is több pozitív hatásra lehet számítani. Míg a fulvosav gyorsan hasznosuló, addig a huminsav lassan hasznosuló tápanyagot biztosít a talajban lévő hasznos mikroorganizmusok számár. Ez serkenti a szaporodásukat és javítja az életkörülményeiket. Ennek köszönhetően a felpezsdülő talajélet és extra aminosav segítségével a szár és gyökérmaradványok bontása gyorsabban és hatékonyabban megy végbe. Ezzel csökkenthetjük a pentozán hatás valószínűségét, valamint a növénykórtani kockázatokat, mindemellett gyorsabban táródnak fel az értékes tápelemek a tarlóból. Ebből következően javul a talaj szerkezete, humusztartalma, vízbefogadó és megtartó képessége. A huminsav fent említett „auxin szerű hatás” következtében növényeink gyökérzete intenzívebben fejlődik, ami lépéselőnyhöz juttatja a kezelt állományt a tápanyagért és az értékes vízért vívott harcban és ellenállóbbá válik a mostoha körülményekben. A terméket elsősorban tarlókezeléskor ajánlott kijuttatni. Vetéssel 1 menetben „startertrágyaként „speciális granulált termékünket a Nov@ Gr-t ajánljuk felhasznáólásra 50-150 kg/ha dózisban.

Remélem ezen cikkel segíteni tudtam önöknek a biostimulátoórok okszerű felhasználása érdeókében.

További sikeres gazdálkodást kívánok minden gazdatársunknak!

Czikó Dénes
Key Account Manager
06-30/384-4285
cziko.denes@biolchim.hu

A cikk PDF forrása