Biolchim

Biolchim által ajánlott kukorica technológia

Hazánkban a kiemelkedő termésátlaghoz nem csak jó genetika és megfelelő agrotechnika szükséges, hanem a szélsőséges körülmények kiküszöbölésére megfelelő lombtrágyázás és növénykondicionálás is.
Az elmúlt évekre jellemző rendkívüli időjárási körülmények a kukoricatermesztésben egyre gyakoribb termésingadozást váltanak ki. A hidas permetezők elterjedésével többször tudunk beavatkozni lombkezeléssel az extrém helyzetek mérséklésébe.

Technológia

A vetéskori starterek alkalmazásával jelentősen tudjuk fokozni a csírázó képességet, a gyökér növekedést, a homogenitást és mind ezekkel együttesen a terméshozamot. Lehetőségünk van a mikrogranulátum, a folyékony és a szerves starter változatokból kiválasztani az adottságainknak legmegfelelőbb indító műtrágyát. A MAGNISTART NP Zn egy kiváló mikrogranulátum, amely a magas foszfor-és cink tartalom mellett ként is tartalmaz. Az elmúlt években teret hódított a folyékony starterek pl. PHOSTART Zn használata, amely nem csak magasabb cink (Zn: 7%) tartalommal rendelkezik, hanem folyékony halmazállapota miatt hasznosulása is biztosabb. A magas 55%-os szervesanyag tartalmú starter, a NOV@ GR segítségével javíthatjuk a rizoszféra tápanyag és víz megtartó képességét, ezáltal könnyebben felvehetővé tehetjük a műtrágyákkal kijuttatott tápanyagokat.

Kijuttatás Termék neve Dózis Hatás
Vetéssel egy menetben

PHOSTART Zn
folyékony starter
(3-30-0 + 7 Zn)
vagy
MAGNISTART
mikrogranulátum
(11-47-0 + 4,5 S + 1,6 Zn)
vagy
NOV@ GR
szerves starter granulátum

10-20 l/ha
15 kg/ha
50 – 100 kg/ha
Gyors kezdeti fejlődés,
egyöntetű állomány,
jobb kondíció.

Javaslat → Amennyiben nincs lehetőségünk starterezésre, abban az esetben a NOV@ GR-t sorkezeléssel is kijuttathatjuk 60-100 kg/ha-os dózissal.

A PHOSTART Zn-et lombtrágyaként használva könnyen felvehető cinkhez és foszforhoz juttatja a kukoricát, így elkerülhető a hiányukból adódó gyenge gyökér és lassú kezdeti fejlődés.

Kijuttatás Termék neve Dózis Hatás
3-4 leveles kortól,
akár gyomirtással
egy menetben

Phostart Zn
folyékony starter
(3-30-0 + 7 Zn)

2 l/ha
Serkenti a gyökérnövekedést,
intenzív fejlődést tesz lehetővé,
tankeverék pH-ját is savanyítja.

A NOV@ aktiválja a fotoszintézist, ezáltal intenzívebb lesz a vegetatív növekedés és megnöveli a termésképzéshez szükséges energiaszintet. A tenyészidőszak során fellépő negatív környezeti tényezőktől (hőség, szárazság, magas UV-sugárzás) szenvedő kukoricát rendkívül gyorsan regenerálja, így kiváló stresszoldó. A kísérleti eredményekre és a gyakorlati tapasztalatokra alapozva 10% feletti terméstöbblet realizálható a NOV@ használata során.

Szarvas, 2016, 2017, 2018

4 ismétléses kísérlet (állomány kezelés 8-9 lombleveles állapotban, 4 l/ha dózissal)

NOV@ kísérleti eredmények

Kijuttatás Termék neve Dózis Hatás
3-4 leveles kortól
betakarítás végéig,
virágzásban is

NOV@
növénykondícinonáló

4 l/ha
Egyöntetűbb állomány,
magasabb terméshozam,
stresszoldás.

A kukoricának a növekedés teljes időszakában szüksége van a nitrogénre, de a legnagyobb mennyiséget a 8-10 leveles állapotát követően, szárba induláskor, ill. szemtelítődés időszakában igényli. NU-SLOW 28 használatával részben fedezni tudjuk a kukorica felmerülő nitrogén igényét, hiszen a folyamatosan felszabaduló nitrogén, akár 3-5 héten keresztül is tudja táplálni a kultúrnövényt.

Kijuttatás Termék neve Dózis Hatás
5-6 leveles
állapottól virágzásig

NU-SLOW 28
(343 g/l N)

7-10 l/ha
(3-5 l/100 l víz)
Intenzív növekedés,
„zöldítő” hatás.

Az elmúlt években megnövekedett a forró napok száma (OMSZ definíció: napi Tmax ≤ 35 ºC) alatt kialakuló hőstressz, napégés. A GOLD DRY-al felvitt fátyolos-fehér bevonat védi a kukoricát a napsugárzás káros hatásaitól.

Kijuttatás Termék neve Dózis Hatás
Elsősorban címerhányásig,
extrém meleg és
erős UV sugárzás esetén

GOLD DRY
(szilicium-dioxid +
0,9 B + 0,6 Mn + 0,5 Zn)

4 l/ha
Kisebb aszálykár és
jobb mikroelem ellátottság.

A takarmány-, csemege-, és hibridkukoricánál a terméskötődés javítása kiemelten fontos cél, ennek érdekében igyekszünk a pollen csírázó képességét hosszabb ideig fenntartani bór tartalmú készítményekkel. A hatás növelés érdekében kombináljuk a termékeket új generációs köttetést fokozó FOLICIST-tel!

Kijuttatás Termék neve Dózis Hatás
Címerhányáskor

FOLICIST
(növénykondícionáló)
+
GREENLEAF B
(14-11-6 + 8 B)
vagy
FOLICIST
(növénykondícionáló)
+
BOROMIN GEL
(11% B)

0,5-1 l/ha
+
1,5 kg/ha
0,5-1l/ha
+
1 l/ha
Egyöntetű virágzás és
jobb terméskötődés.

Javaslat: Hibridkukoricában a szárazság és a magas hőmérséklet hatására a bibeszálak 3 – 4 nappal is lemaradhatnak a fejlődésben a pollenszóráshoz képest. Ilyen esetben a virágzási szinkron megvalósulásához a kezelést érdemes megismételni fővirágzásban valamelyik kombinációval.
A kijuttatás pontos időzítése kulcsfontosságú az eredményesség érdekében.

Igényelje szántóföldi katalógusunkat elektronikus formátumban!